Bu içeriğimizde sizlere ağız içerisinde oluşan aft nasıl geçer ve aft neden oluşur bunun hakkında konuşmak istiyoruz.
AFT NEDİR?
Aft ağız içerisinde yanak, dil, dudak, damak ve boğaz çevresinde diş etlerinin üzerinde bulunan beyaz yada olgunlaşmış renk olan sarı sivilcemsi tarzda oluşan yaralara denilmektedir. Genelde yumuşak doku alanlarında daha sık görülmektedir. Aft başka bir isimle aftöz ülser adınıda taşımaktadır. Toplumun genel kısmında bu sağlık sorunu gözkmektedir, başlıca sebepleri stres ve günlük yaşantımızda kullandığımız yiyeceklerden oluşmaktadır. Bu hastalık sürecinde kişinin besin ihtiyaçlarını karşılarken zorluk çekmektedir. Yemek yemesi sırasında aft olan bölgelerin acısı bir hayli artmaktadır.
AFT NEDEN OLUR?
STRES:
Kişinin hayatına bağlı olarak yaşamları bu sağlık sorununu tetikelmektedir. En büyük kaynağı her hastalığın başlıca sebebi olan Stres’den kaynaklanmaktadır. Stres insan vücudunun değişimine yol açtığından dolayı uykusuzluk, tansiyon, gastirit yaparken ağız mukazasına asit zarar vermektedir.
YİYECEKLER:
Asitli yiyeceklerin ve aşırı derecede baharat tüketiminde aft oluşumu sıklıkla görülmektedir. Ağız mukazasını tahriş eden turşu, kola baharatlı çerezler büyük sebepler arasına girmekte. Alkol ve sigara kullanımına bağlı aftın iyileşme sürecinide azaltıyor.
VİTAMİN EKSİKLİĞİ:
B12 vitamin ekslikliğinde ağızda aft oluşumu daha sık oluştuğu gözlemleniyor. Bunun için doktorunuz tavisyesinde ek vitamin gıdaları kullanabilrisiniz.
AFT NASIL GEÇER?
Bu içeriği yazan olarak başımdan çokca kez geçmiştir. Sigara alkol kullanmadığımdan dolayı bana göre oluşum süreci, asitli yiyecekler ve fazla baharat kullanımı. Aft olduğum zaman B12 vitamin hapı kullanıyorum. (Doktor tavsiyesinde kullanınz) ve Kenacort aft kremi kullanıyorum. 3 gün içerisinde aftlar kayboluyor. Eğer krem’e ulaşamıyorsanız evinizde tuzlu gargara yada soda sürüp bir nebzede olsa acısını hafifletip geçirmeye yaramaktadır.
AFT KREMİ?
Doktorların çok sık reçete ettiği Kenacort adlı krem aft yaralarının iyileşmesine yardımcı oluyor.